



Innovative Network for Next Generation Training and Sequencing of Virome.

Web-based roundtable, March 30th, 2023. 9:30-12:00 CET

Adoption and impact of high throughput sequencing in plant health:

Seed testing, surveillance and certification

With Wilfred Jonkers (Bejo Zadem, The Netherlands), Kelvin Hughes (Plant Health, UK), Mike Rott (Food Inspection, Canada), Françoise Petter (EPPO, France) and INEXTVIR experts

Joint on line: https://inrae-fr.zoom.us/j/97797088169

Thursday, 30th March 2023	
09:30 – 09:45 (15 min)	Welcome and presentation of INEXTVIR (Responsible: INRA & Coordinator (NIB)) Welcome message to audience and summary of project results (Thierry Candresse & Maja Ravnikar)
09:45 – 10:45 (1 hour)	 Stakeholders' presentations (moderated by Neil Boonham, UNEW) As preamble to the round table, invited stakeholders (e.g., seed test association, national plant protection association, diagnostic lab, etc.) will give a presentation on selected topics. Kelvin Huges (Chief Plant Health Inspector for the UK, NPPO) Topic: Surveillance (15 min) (in person) Wilfried Jonkers (Researcher at Bejo Zaden B.V., The Netherlands) Topic: Seed testing (15 min) (ONLINE) Françoise Petter (Assistant Director at European and Mediterranean Plant Protection Organization – EPPO, France) Topic: Surveillance (15 min) (in person) Mike Rott (Canadian Food Inspection Agency / Government of Canada) Topic: Certification (15 min) (in person) (TBC)
10:45 – 10:50 (5 min)	Short technical break
10:50 – 11:50 (1 hour)	 Round table (moderated by Thierry Candresse, INRA) Panel discussion with key experts. Main topics: I) Seed testing, II) Surveillance, III) Certification. Wilfried Jonkers (Bejo Zaden, The Netherlands) (ONLINE) Kelvin Huges (Chief Plant Health Inspector for the UK, NPPO) (in person) Mike Rott (Canadian Food Inspection Agency / Government of Canada) (in person) (TBC) Françoise Petter (European and Mediterranean Plant Protection Organization – EPPO, France) INEXTVIR experts present onsite
11:50 – 12:00 (10 min)	Wrap-up & Conclusions (Responsible: INRA / Coordinator (NIB))
13:00 – 14:00 (1 hour)	Lunch (INRAE Research Center cafeteria)